informacje i publikacje z kategorii - odpady, ochrona środowiska, ekologia|Sunday, July 23, 2017
Znajdujesz się tutaj: Home » Ciekawostki ekologiczne » Ekologia w naczyniach z otrąb

Ekologia w naczyniach z otrąb 

Biotrem
Ekologia znaczeń ma wiele

Ekologia to nie tylko elektroodpady, pozyskiwanie energii ze źródeł odnawialnych czy generowanie oszczędności przez życie według zasad ekologicznych. Ekologia to również wszystkie działania mające na celu wykorzystanie nietypowych, zdawałoby się, środków produkcyjnych. Jednym z nich są otręby, wszystkim kojarzące się ze zdrowym, niekoniecznie smacznym jedzeniem. Dla wielu otręby są synonimem diety.
Małgorzata Then właścicielka marki Biotrem jest innego zdania. Otręby skojarzył jej się nie tylko z papką zapychającą, ale z nowatorskim pomysłem na produkcję biodegradowalnej zastawy stołowej, stanowiącej doskonałą alternatywę dla naczyń jednorazowych.

Polski pomysł na ekologiczne naczynia podbija świat.

Pomysł zawiązał się już w 1997 roku, kiedy Jerzy Wysocki, pochodzący z rodziny o młynarskich korzeniach stworzył pierwsze naczynie z prasowanych otrąb. Oczywiście odbiegało od ideału. Po paru latach opracowania technologii swój pomysł opatentował a, rozwiązanie okazało się unikalne, na skalę światową. Podstawą jest szybki rozkład naczyń. Pełen rozkład trwa, bowiem zaledwie 30 dni. Dzieje się tak, ponieważ produkt zrobiony jest zaledwie z dwóch materiałów: wody i otrąb pszennych, powstałych przy procesie produkcji mąki, więc niegenerujących dodatkowych kosztów ich pozyskiwania. W wyniki poddania działania ciśnienia oraz wysokiej temperatury powstają niezwykle trwałe pojemniki, również o właściwościach izolacyjnych. Dlatego nie istnieje ryzyko poparzenia czy wylania się jedzenia z naczyń.

ekologiczne naczynia

Biodegradowalne naczynia mają mnóstwo zalet.

Otręby pszenne są tanie, powszechnie dostępne, wielokrotnie traktowane, jako produkt uboczny produkcji mąki, zupełnie niepotrzebny, przerabiany na pożywienie, również dla zwierząt. Zasoby są nieustannie odnawialne, póki trwa produkcja mąki, raczej niewyczerpalne. Ponadto pozyskiwanie otrąb nie wpływa negatywnie na środowisko naturalne. Naczynia są w pełni biodegradowalne, rozkładają się pod wpływem wilgoci i bakterii. Nie wymagają mycia, więc nie zwiększają wielkości zużytej w gospodarstwie domowym wody. Pojemniki można używać w piekarniku czy wkładać do lodówki. Z naczyń tych nie wydostają się szkodliwie związki a ponadto są pojemniki są designerskie. Mało tego! Wśród zalet naczyń z otrąb wyróżnić można możliwość zjedzenia „brudnego” talerza. Ich jadalność potwierdzona jest przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny. Naczynia otrąb są niezastąpione podczas wydarzeń plenerowych, polecane są dla restauracji czy hoteli.

Jak podaje Małgorzata Then, „portfolio produktów cały czas się poszerza, ponieważ technologia produkcji pozwala stworzyć z otrąb niemal wszystko. Aktualna oferta obejmuje talerze, miski i tacki, np. na popularne nachosy. Poza tym asortyment zostanie rozszerzony o kubki do napojów, tacki na wilgotne warzywa, owoce, mięso oraz mrożonki. W ramach projektu „Biotrem Novum” powstaną naczynia i opakowania zdolne do długiego kontaktu z wilgocią i substancjami płynnymi, przede wszystkim wrzątkiem. Nasze produkty zrewolucjonizują rynek opakowań i naczyń.”

Ekologia.pl